HANNE NIELSEN & BIRGIT JOHNSEN _ VIDEORAUM

  DK   UK

Modern Escape. REVISIT Overgaden Institute of Contemporary Art, København 2018.

Fotograf Anders Sune Berg. ( alle foto)

 

Modern Escape 2018

21:12 min.

 

 

Videoinstallationen Modern Escape fokuserer på forholdet mellem den individuelle position og en global politisk kontekst.

 

Vi befinder os i the White Cube, et rent, modernistisk kunstrum, med designklassikere, spejlflader og strukturer i værker og søjler. Rummet er overvåget oppefra og nedefra,

Det automatiserede blik starter helt fra gulvet og ender op i noget som giver referencer til et droneblik

Ved gulvet er en robotstøvsuger påmonteret kamera og overvågningsblikket domesticeres og danner grid-strukturer i en afsøgning efter snavs og kunsttyve. Længere oppe mod loft drejer kameraer i flere niveauer automatisk rundt på drejeskiver.

 

På væggen indvarsler Andy Warhols Soup Can med Arthur Danto ord 'the end of art', og dåser og andre ready-mades invaderer kunstrummet. Kunstrummet transformeres til dagligstue, hvor et tv'et lukker virkeligheden ind via tv News.  Samtidig tilbyder reklamer i fjernsynets overvågningsudstyr og tyverisikringer for igen at holde verden ude og appellerer til tidens frygt og fremmed-fobi.

 

Men virkeligheden lader sig ikke sådan holde ude; verden migrerer og mure skyder op i samme hast som flygtningelejre. Den moderne verden mobiliserer nødhjælp, i en form for aflad, i form af dunke, sække, containere, dåser og termotæpper, som i det micro sociale rum bruges til i stedet at barrikadere sig mod omverdenen.  Sammenholdt med reportager der ses sporadisk i tv´et peger det på de grænsemure og hegn der med tiltagende fart skyder op rundt i verden.

 

Modern Escape problematiserer således flere aspekter af overvågningen - både hvordan vi passiv lader os registrerer eller selvovervåge, som den lydige transparente globale borger, som gerne vil dele alle informationer om sig selv.

Samtidig er overvågningen en måde at sikre os mod det ukendte og endelig problematiserer værket hvordan social kontrol ansigtsgenkendelse, kontrol af befolkninger bl.a. ved grænser og afstedkommer en afmagt og kan fratage friheden til at handle.

 

Modern Escape består af flere dele, et videoværk, gulv plateau samt robotstøvsugere, en akryl mobile og en designlampe der også indgår i selve videoværket. Videoen vises op projiceret på skærm.