HANNE NIELSEN & BIRGIT JOHNSEN _ VIDEORAUM

  DK   UK

Defense against the Unpredictable.

Videoinstallation på 3-5 skærme.

HD, engelske  undertekster

 

I en tid, hvor koldkrigstidens fjendebilleder er brudt sammen, undersøger Defense against the unpredictable, med udgangspunkt i relationen mellem individ og storpolitik, hvilke fjendebilleder, der har afløst de gamle.

Den trussel verden står overfor i dag med atomkrig, terrorangreb og menneskeforårsagede forurenings- og naturkatastrofer er ikke den samme, som da koldkrigstidens forsvarsanlæg blev bygget. Her var fjendebilledet entydigt og i høj grad rettet mod Sovjet. Idag har terrorangreb og menneskeskabte forurenings- og naturkatastrofer i højere grad overtaget førerpositionen som katalysatorer for Worst Case Scenarie.

Under den kolde krig kunne man analysere og forstå verden ud fra en kausalitet, og stater og myndigheder havde offentliggjorte og udspecificerede planer for, hvordan individer skulle forholde sig i krigs- og krisesituationer.  Nu er fjenden blevet mere abstrakt, stedet for krigs- og terror-handlinger er uforudsigelige. Som individ kan man stille spørgsmål ved om staten overhovedet kan tage vare på den enkelte.

 

Vi møder på den ene side nogle såkaldte ”Preppers”, der forbereder sig på forskellige globale katastrofer, hvor al infrastruktur og organisering bryder sammen, hvor el, vandforsyning og mangel på mad bliver altomfattende. Forudsigelserne er mange og spænder for katastrofer, der skyldes ISIS, terror, nukleare angreb,  virusudbrud, naturkatastrofer, økonomisk kollaps, EMP ( Electromagnetic pulse) , , vulkanudbrud i Yellow Stone, solstorm mm. Preppers er repræsentanter for individets ultimative mistillid til staten og et behov for at tage situationen i egen hånd af angst for Worst Case Scenario. 

Modsat ses øvrighedspersoner, der snakker om konflikthåndtering ved Worst Case Scenarie, og en katastrofehistoriker taler om det uforudsigelige uforudsigelige. På den  sidste skærm vises et meditativt kamera-flow gennem lange gange i Stevnsfortet , et forsvarsanlæg fra koldkrigstiden.

 

REVISIT Institut for Samtidskunst Overgaden 2019

 

En Prepper med sin survival kit rygsæk

 

En Prepper med et bæredygtigt aquaponic system

 

En Prepper shop

 

Et forsvarsanlæg fra den Kolde Krig

 

Inklusion / Eksklusion. ARoS Aarhus Kunstmuseum  2014

Defense against the unpredictable

Cast

Hugh Simpson / Founder of XtremePreparedness.com

David Epstein /Bioponica

Robert and Roanne Grisworld  / Ready Made Recourses & Sunrise Holistic Solutions

Per Reppenhagen Grim / Danish Emergency Management Agency Nukleart

Rasmus Dahlberg / Historian

Aase Schioldan / former Major at Danish Airforce-Guideat Stevnsfortet

Steadycam

Anders Holck Petersen

Photographer

Natascha Thiara Rydvald

Hanne Nielsen & Birgit Johnsen 

Production coordinator

Karin Petersen

Edit

Hanne Nielsen & Birgit Johnsen

Soundscape and Sound edit

Søren Bendz

Jacob Ellerup

We also greatfully acknowledge

Duck And Cover / Bert The Turtle Civil Defense Film / Written by Raymond J. Mauer and directed by Anthony Rizzo of Archer Productions. 

FAMILY FALLOUT SHELTERS: Nuclear War for Housewives Vintage Film - 1960s American Civil Defense

We wish to thank

Huge Simpson, David Epstein, Robert and Roanne Grisworld ,Per Reppenhagen Grim, Rasmus Dahlberg, Åse Schioldan, Lars Erslev Andersen, Claes Christensen, Martin Jespersen

 A special thanks to:

Museum Chief Curator, historian Thomas Tram Pedersen at the Cold War Museum Stevnsfort

Produced with the support from

Statens Kunstfond  / Projektstøtteudvalget for Billedkunst

Aarhus Kulturudviklings pulje

 A video by

Hanne Nielsen and Birgit Johnsen 

@ 2014